Redactioneel / Editorial (2:1 – Summer 1994)

Daar zijn we weer, terug van een verfrissende vaartocht over Galway Bay, naar het westelijkste bewoonde punt van de Oude Wereld. Ja maar, Ierland, wat is daar nu Byzantijns aan, zult u denken. Welnu, net zoveel als Nederland. Of meer? In Noord-Ierland is een bloeiende studierichting Byzantinologie met veel studenten en een enthousiaste éénkoppige leiding. Men geeft er zelfs sweatshirts uit met ‘Belfast Byzantine Colloquia’ erop. Voor mij als oud-Byzantinologie-studente die zichzelf heeft moeten motiveren om door te gaan is het een ware troost en een feest der herkenning om anderen zo enthousiast aan de studie Byzantinologie te zien. Neen, ze vinden er niet allemaal een baan mee in eigen vak, maar ik vind het indrukwekkend om een doctor in de Byzantinologie de zakenwereld te zien instappen, of bemoedigend om te horen dat een andere pas gepromoveerde een vaste baan krijgt na lange omzwervingen door Amerika.

Alhoewel Ierland dus een rode draad is in dit nummer, beginnen we met deel 2 van Byzantinologie in Nederland, waar en hoe. Cyprus en Macedonië staan centraal in het laatste artikel ‘Het betrekkelijk gelijk van Griekenland’. Verder de nodige bibliografieën (de redactie wordt steeds geleerder…) en verslagjes en een heuse aanzet tot de GH ‘Byzsoap’.

Moge deze Gouden Hoorn ook enig enthousiasme losmaken hier in Nederland voor een oud, niet stoffig maar schitterend Rijk. Leest Gouden Hoorn en zegt het voort!

Editorial

This issue of Gouden Hoorn contains articles on Byzantine studies in Groningen, the Evergetis-project in Belfast, a report on the 28th Byzantine Spring Symposium held in Birmingham, a political essay to try to understand the historical and hysterical background of the Greek point of view on Macedonia, and in the Literary series Gouden Hoorn literair we be begin our Byz-soap-series which will hopefully be continued in the next issue which is due in december ’94. Besides this all, we continue the bibliographical series of Byzantine historical novels, and we have added to this a bibliography of children’s literature on Byzantium. In Byzramsj, as usual, you will find cheap books about Byzantium on sale in Amsterdam bookshops, spotted by the Gouden Hoorn -literary team.

We hope you will enjoy this issue of Gouden Hoorn and that you will continue to read it. Please let us know if you like this issue and what you would like to read in it next time!

Contents