Byz-Niz Berichten uit de O.B.O.-burelen (3:1)

Congressen/Symposia

21-26 aug.’95: Oxford, Twelfth International Conference on Patristic Studies.

14-17 sept.’95: Portaferry, Co. Down: ter ere van de 21ste verjaardag van Byzantine Studies aan de Queen’s University Belfast is er een colloquium georganiseerd dat zal gaan over het Evergetis-project getiteld: ‘Work and worship at the Theotokos Evergetis c.1050 – c.1200’ .

Nov.’95: Paris-Auxerre, ‘Le miracle est-il nécessaire au saint? Les saints et leur miracles à travers l’hagiographie chrétienne et islamique (IIIe-XVe siècle).

9-11 nov.’95: New York, 21st Annual Byzantine Studies Conference, New York University.

9-12 nov.’95: Londen, ‘Material for village and urban economies in the early Byzantine Near East in the 6th- 8th centuries: Trade and Exchange in the period 565-750, Late Antiquity and early Islam’, School of African and Oriental Studies.

Tentoonstellingen

Tot en met 10 sept.: tentoonstelling religieus museum te Uden (Vorstenburg 1): ‘De grote en kleine Antonius’. Betreft de verering van Antonius Abt en Antonius van Padua.

Discussielijsten

Internet-gebruikers kunnen wat betreft Byzantium onder andere meedoen aan de volgende discussielijsten:

Late Antiquity

An unmoderated list that provides a discussion forum for topics relating to Late Antiquity (c. AD 260-640)

Stuur een e-mail bericht naar: listserv@univscvm.csd.scarolina.edu

Laat de ‘subject regel’ open en typ:

SUBSCRIBE LT-ANTIQ [uw naam]

Byzantium

Stuur een e-mail bericht naar: listserv@mizzou1.missouri.edu

Laat de ‘subject regel’ open en typ:

SUBSCRIBE BYZANS-L [uw naam]

Evergetis

Gaat u een Byzantijns klooster bezoeken, of heeft u er één bezocht? Heeft u fotomateriaal of dia’s? Het Evergetis-project aan de Queen’s University te Belfast beheert een archeologisch foto-archief ter ondersteuning van hun onderzoek. Er is namelijk geen enkel overblijfsel van het Theotokos-Evergetis-klooster dat in de elfde eeuw in Constantinopel stond. Daarom en ook vanwege de waarde van zo’n verzameling voor later onderzoek, leek het de project-medewerkers de moeite waard materiaal over kloosters uit de middel-Byzantijnse tijd te verzamelen in een archief.

Als u kunt meewerken aan het archief door materiaal (bijv. foto’s) beschikbaar te stellen, kunt u contact opnemen met:

Evergetis Project, Byzantine Studies,
Queen’s University of Belfast
Belfast BT7 1NN

Byzantium in de pers

In De Volkskrant van 17 maart 1995 verscheen aan artikel over de Alawieten in Nederland; in Het Financieële Dagblad van 14-16 januari 1995 verscheen het artikel ‘Schitterende symbolen uit Byzantium’ van Jamilla Luijckx-Westerop, over de grote Byzantium-tentoonstelling die in het British Museum te zien was tot half april 1995.