Byzramsj

door André de Raaij

Als je het maar als koopje presenteert, dan denkt de calculerende burger misschien wel dat het echt om een koopje gaat. Het is een manier om salontafelboeken te slijten. De titel zij curiositeitshalve vermeld: Die Armenier – Brücke zwischen Abendland und Orient. Belser: 1996, Fl. 65,60. Gezien bij Scheltema, Holkema & Vermeulen. Aardiger is de eveneens daar waargenomen gelegenheidsuitgave van een kleine Amsterdamse uitgeverij: Turkish cookery book, comp. by Turali Efendi. Origineel: London, 1864. Amsterdam: De Kan, mei 1996, Fl. 7,50. Vergelijkbaar met het boek over de Donau van Claudio Magris (die er dan ook een voorwoord bij geschreven heeft) is: Pedrag Matvejevic, De Middellandse Zee – een getijdenboek. Meulenhoff: 1993, Fl. 19,95, eveneens bij SH&V. Uiteraard komt het oostelijke, “Byzantijnse” gedeelte van de oude wereldzee voldoende aan bod.

In de rubriek triviaalliteratuur met een Byzantijnse toets biedt De Slegte: Rose Macaulay, De torens van Trebizonde. Contact: 1987, Fl. 9,95. H.A.R. Gibb, De islam – een historisch overzicht. Meppel: Boom, 1985 (tweede druk), Fl. 10,90, eveneens bij De Slegte. Misschien is er een derde druk op komst, want deze uitgeverij verramsjt niet zomaar. De glorie van Venetië. Atrium/Terrail: 1994 is ook bij De Slegte gesignaleerd voor Fl. 39,90, maar ook hiervoor geldt: buiten de ramsj zie je zo’n boek in het geheel niet, en men kan niet van een buitenkansje spreken.

De Britse boekenmarkt is aan het instorten dankzij deregulering die heilzame marktkrachten hun werk laat doen, zodat W.H. Smith voor het eerst in zijn lange bestaan verlies lijdt, en dit kan meteen in negen cijfers uitgedrukt worden. Zoals in betere dagen Amerikaanse elpees met een gaatje in de hoes voor spotprijzen in Nederland te koop waren, duiken nu voortdurend courante Penguinboeken voor schokkend lage prijzen op in diverse winkels. Daar zitten ook wel eens “Byzantijnse” titels tussen, maar er is geen beginnen aan ze te signaleren – daarvoor is de status van deze ramsj te vaag. Een kwestie van geluk hebben en goed opletten…